Tips voor een perfecte afdichting

Klustips - joint-nl.jpg

Ik kan het u verzekeren, zelf een afdichting maken is mogelijk, het zelfs makkelijk! ­čśŐ

In onze workshops gebruiken we het product TEC7. Ze hebben ons wat tips gegeven die ons interessant leken om samen met jullie te delen.

1- Is de ondergrond goed voorbereid?

Zonder zuivere en droge ondergrond, geen goede dichting!

2- Aftapen of niet aftapen?

Als je de zijkanten zorgvuldig aftapet met een dunne schilderstape, voorkom je veel werk achteraf.

3- De juiste maat

Snij de spuitmond af in een hoek van 45°, zodat de kit even breed als de voeg uitgespoten wordt. Gebruik een aangepaste kokersnijder voor een strakke snede.

4- Let op je houding

Je moet een vloeiende beweging kunnen maken met het pistol altijd in de juiste positie. Probeer even of je evenwichtig staat en zonder schokken kan afkitten.

5- Trek naar je toe

Plaats het pistol in een hoek van 45° en trek het rustig naar je toe. Je controleert de lijmhoeveelheid door te kijken naar het punt waar de lijm uitgespoten wordt. Spuit niet te weinig, maar zeker niet te veel.

6- Afstrijkhulp

Bevochtig een spatel, of je vinger, en strijk in éen beweging af..

7- Neem je tijd

Het kost minder tijd om een goede voeg te leggen, dan die achteraf te moeten verwijderen en opnieuw doen. Neem dus je tijd en werk rustig. Na het afwerken is het belangrijk om de omgeving 1 à 2 uur stofvrij te houden!

 

Met plantrekkelijke groeten,

Tot binnenkort ;-) 

 

Stéphanie & Luciesleutels ?

Klustips - le-min.jpg

Beste Plantrekkers

Zoals jullie weten wil ik jullie met deze blog inspireren en motiveren op klusgebied. Maar af en toe praat ik ook eens graag over de meer theoretische kant van het doe-het-zelven. Vandaag onder de loep: sleutels. Ze komen in alle vormen en maten, en zijn vaak onmisbaar voor serieuze klussers. Maar hoe verschilt een Engelse sleutel nu van een steeksleutel? En wat met een dopsleutels dan? Dit artikel dient als beknopte handleiding zodat ook jij zonder problemen aan de slag kan met sleutels.

Steeksleutels

Als je met bouten of moeren moet werken, zal je negen kansen op tien naar een steeksleutel grijpen. Steeksleutels vind je in een tiental verschillende maten. Ze zijn extreem handig als je te werk moet gaan in kleine ruimtes, daarom worden ze vaak gebruikt bij klusjes aan het sanitair of aan de fiets. Een set van 6 of 7 verschillende maten zal zeker en vast voldoende zijn.

Moersleutel

De moersleutel is familie van de steeksleutel, en is dus ook geschikt voor moeren of bouten. Het voordeel van de moersleutel is dat hij verstelbaar is. Je kan dus met één sleutel verschillende groottes van bouten en moeren bewerken. Jammer genoeg komt dit voordeel met een nadeel. Het zou namelijk kunnen gebeuren dat je de sleutel niet 100% juist afstemt en je als gevolg je moer of bout verbuigt.

Dopsleutel

Ook de dopsleutel kan bouten of moeren vastzetten. Bij dit type sleutel hoor je steeds enkele klikjes wanneer je je moer/bout vastdraait. Je kan verschillende opzetstukken kopen, je hoeft dus slechts een keer de sleutel zelf te kopen.

Ringsleutel

Net zoals de steeksleutel komt de ringsleutel in verschillende maten. Elke moer heeft dus zijn bijbehorende ringsleutel. Er bestaan zelfs combinatie sleutels, met aan de ene kant een steek- en aan de andere kant een ringsleutel

Inbussleutel

De inbussleutel is de enige in ons lijstje waarmee je geen bouten of moeren mee kan bewerken. Dit type sleutel wordt gebruikt om zeshoekige vijzen los te maken. Je kan ze bijvoorbeeld nodig hebben om aan kranen, fietsen,… te klussen.

Mijn advies: Met een mooie set gemengde sleutels (ring- en steeksleutel in één), een degelijke moersleutel en enkele inbussleutels, zal je zeker gesteld zijn.

Met plantrekkige groeten

Lucie