Knutselen voor iedereen

Klusinspiratie - semaine refugiés - menuiserie avril 2018 (2)-min

Enkele weken geleden hebben we workshops georganiseerd voor jonge asielzoekers in ons nieuw atelier in Evere. Het is dankzij een medewerking van de Football club Kraainem en de Fedasil-centra dat dit mooi project heeft kunnen worden waargemaakt.

Met dit klein artikel had ik zin om jullie deze mooie levenservaring te beschrijven.

’s Morgens ga ik ze met de camionnette halen bij de Fedasil-center van Sint-Pieters-Woluwe dicht bij mij. De center van Sint-Pieters-Woluwe is een observatie-en orientatiecenter voor alleenstaande buitenlandse minderjarigen in België. Het zijn jongeren die hun familie hebben moeten verlaten en die in regelmatige situatie zijn van asielzoekers. Na enkele weken zijn de jongeren dus verzonden naar een ander structuur of aangepaste opvangplaats.

Jamal, Tidiane, Kalid, Lauceny, Bodo, … ze zijn een tiental op weg naar ons atelier om enkele manuele werken te ontdekken. Enkele verlegen woorden worden uitgewisseld. Maar ze blijven voorzichtig omdat ze niet weten wat hen verwacht. Ze hebben zoveel dingen gezien in hun migrantenverleden.

We komen ter plaatse aan en nemen een koffietje allemaal samen met Gaël, leerkracht van de dag, Coralie, en Lauren en Gwenaëlle, stagiaires bij de Plantrekkers. We babbelen in approximatief Frans/Engels. Ze zijn allen tussen 13 en 18 jaar oud en zijn afkomstig van Guinee-Conakry, Afghanistan, Ethiopië.

Door de taal kunnen we geen lange zinnen maken maar de communicatie is al intens.

Verzekerd! we zien hun gezichten stralen wanneer ze begrijpen wat ze gaan doen en leren.

Gaël begint met een initiatie van “Betegelen”. De jongeren fabrikeren hun lijm, plaatsen en snijden de tegelen zoals professionals. Hun enthousiasme is communicatief. Ze zullen inderdaad misschien geen te betegelen huis hebben morgen, maar ze hebben geleerd, zich ervan bewust gemaakt dat ze het konden.

Gaël voegt dit bij op het einde van zijn dag : « Er zijn er die echt talent hebben. Moesten ze iemand volgen gedurende 6 maanden, zouden ze heel bevoegde betegelaars worden ». We hebben misschien roepingen gewekt 😊

De volgende dag en de dag erna komt de bende terug om aan houtbewerking te smaken. Het is Gilles die zijn passie deelt en de workshop geeft. Zijn legendarische energie is gecommuniceerd en heel vlug gedeeld met de jongeren.

Pas begonnen en ze waren al aan het zagen, vijzen, nagelen… de resultaten zijn indrukwekkend. Gedurende deze twee dagen warmloopt de volledige ploeg – Gilles, Gwenaëlle en Lauren en hun nieuwe vrienden – voor nieuwe projecten ; ze bouwen tafels, stoelen, een bar, kleine meubels op… indrukwekkend. Op het einde van de dag zegt Tidiane ons lachend: « we zullen niet zeggen dat het super was anders gaan we morgen met 20 van de center zijn ».

Vrijdag eindigt de stage. Gaël legt hen enkele basics van elektriciteit uit. Ze bouwen allen een klein bedlampje op. Sommige beginnen het te schilderen en te decoreren. Ze keren allemaal terug met hun kunstwerken, ze zijn zo fier. Het avontuur loopt ten einde. Ze bedanken ons. Zij worden ook door ons bedankt.

Deze stage is misschien maar een klein lichtpuntje in het leven van die jongeren. Maar ik ben blij en voel me diep geraakt door het feit dat onze ploeg van de Plantrekkers er aan heeft kunnen meedelen.

Zoals Gilles hierover getuigt : « Gedenkwaardige ervaring, wat een slag! Ze hebben telkens een glimlach en klagen nooit, terwijl ze niets hebben. Mooie levensles. Ik ben triestig en nostalgisch van ze te verlaten. Je hecht je zo vlug aan die personen ! Zeker opnieuw doen !!! »

Met Plantrekkelijke groeten,

CoralieDoe-het-zelf met muziek !

Klusinspiratie - doehetzelfplaylist.jpg

Hoi allerbeste Plantrekkers,

We weten allemaal dat een goede sfeer het klussen vlotter doet verlopen. En wat is er nu beter dan een beetje muziek om een goede sfeer te creëren?! Vandaag steek ik jullie een hand toe door een readymade klussen playlist te presenteren! Zo verlies je niet te veel tijd in het zoeken naar de juiste tracks! Ready? set, Play!

https://www.youtube.com/playlist?list=PL-h9RQZhD9dmDjQb9EZlll5kF_soORtCC

We starten onze klusdag op een aangenaam ritme met Riptide van Vance Joy. Niet te zacht en niet te hevig, kortom het perfecte nummer om bij na te denken. Na te denken over hoe je je klusplannen gaat aanpakken bijvoorbeeld…

Wanneer alles goed is ingepland, kunnen we wel wat meer energie gebruiken. En met Happy van Pharell Williams, stijgt ons energieniveau onmiddellijk. Na enkele seconden staat er ongetwijfeld een grote smile op je gezicht. Opgepast, dit nummer heeft een hoge meezingfactor!

Zo, het klussen is begonnen en wij hebben er zin in! I’m so excited van The Pointersisters past dus als geen ander bij ons gevoel. Geef dus maar alles wat je hebt, om je klusproject van de grond te krijgen. Want goed begonnen…

Geef toe, we voelen ons allemaal stiekem heel stoer wanneer we aan het klussen zijn. Wel Eye of the tiger zal dat effect nog nét een beetje vergroten. Deze guilty pleasure is zo fout dat het weer goed wordt.

Eens luidop meebrullen tijdens het klussen kan deugd doen. Wat dacht je van een gepersonaliseerde versie van Y.M.C.A van Village people ? « It’s fun to be-e a plaaaa-aantrekker » Klinkt toch geweldig!

Eentje voor tijdens het verven! Wanneer die ene laag verf toch net niet voldoende dekt dan moeten we One more time een laag aanbrengen. Jij schildert en de mannen van Daft Punk zorgen voor de ambiance.

Paper planes van M.I.A zal je met zijn krachtig refrein zeker van pas komen tijdens het klussen. Als je met een hamer aan de slag moet bijvoorbeeld.

Alhoewel Hey ya van Outkast een perfecte klusplaat is, moet je deze misschien toch vermijden tijdens het verven. Je riskeert er namelijk zo hard in op te gaan, dat je muur er als en action painting zal gaan uitzien. Tenzij dat je doel was natuurlijk…

Een stevige plaat van Belgische bodem mag natuurlijk ook niet ontbreken. Oh la la la van TC Matic mag je opzetten wanneer je klusproject afgerond is. Om er dan in volle bewondering naar te kijken en te zeggen « Oh la la la c’est magnifique »

Om volledig te ontspannen na al dat klussen, doen we een beroep op Weightless van Manchester Marconi union. Volgens wetenschappers is dit het meest ontspannende nummer ter wereld! Dat moeten we eens uitproberen.

Enjoy 😊 Tot binnenkort

Met plantrekkelijke groeten,

Lucie