Klusartikel op onze blog - joint-nl.jpg

Tips voor een perfecte afdichting

Ik kan het u verzekeren, zelf een afdichting maken is mogelijk, het zelfs makkelijk! 😊

In onze workshops gebruiken we het product TEC7. Ze hebben ons wat tips gegeven die ons interessant leken om samen met jullie te delen.

1- Is de ondergrond goed voorbereid?

Zonder zuivere en droge ondergrond, geen goede dichting!

2- Aftapen of niet aftapen?

Als je de zijkanten zorgvuldig aftapet met een dunne schilderstape, voorkom je veel werk achteraf.

3- De juiste maat

Snij de spuitmond af in een hoek van 45°, zodat de kit even breed als de voeg uitgespoten wordt. Gebruik een aangepaste kokersnijder voor een strakke snede.

4- Let op je houding

Je moet een vloeiende beweging kunnen maken met het pistol altijd in de juiste positie. Probeer even of je evenwichtig staat en zonder schokken kan afkitten.

5- Trek naar je toe

Plaats het pistol in een hoek van 45° en trek het rustig naar je toe. Je controleert de lijmhoeveelheid door te kijken naar het punt waar de lijm uitgespoten wordt. Spuit niet te weinig, maar zeker niet te veel.

6- Afstrijkhulp

Bevochtig een spatel, of je vinger, en strijk in éen beweging af..

7- Neem je tijd

Het kost minder tijd om een goede voeg te leggen, dan die achteraf te moeten verwijderen en opnieuw doen. Neem dus je tijd en werk rustig. Na het afwerken is het belangrijk om de omgeving 1 à 2 uur stofvrij te houden!

 

Met plantrekkelijke groeten,

Tot binnenkort ;-) 

 

Stéphanie & Lucie

Gelijkaardige artikels lezen
Klusartikel op onze blog - le-min.jpg

sleutels ?

Beste Plantrekkers

Zoals jullie weten wil ik jullie met deze blog inspireren en motiveren op klusgebied. Maar af en toe praat ik ook eens graag over de meer theoretische kant van het doe-het-zelven. Vandaag onder de loep: sleutels. Ze komen in alle vormen en maten, en zijn vaak onmisbaar voor serieuze klussers. Maar hoe verschilt een Engelse sleutel nu van een steeksleutel? En wat met een dopsleutels dan? Dit artikel dient als beknopte handleiding zodat ook jij zonder problemen aan de slag kan met sleutels.

Steeksleutels

Als je met bouten of moeren moet werken, zal je negen kansen op tien naar een steeksleutel grijpen. Steeksleutels vind je in een tiental verschillende maten. Ze zijn extreem handig als je te werk moet gaan in kleine ruimtes, daarom worden ze vaak gebruikt bij klusjes aan het sanitair of aan de fiets. Een set van 6 of 7 verschillende maten zal zeker en vast voldoende zijn.

Moersleutel

De moersleutel is familie van de steeksleutel, en is dus ook geschikt voor moeren of bouten. Het voordeel van de moersleutel is dat hij verstelbaar is. Je kan dus met één sleutel verschillende groottes van bouten en moeren bewerken. Jammer genoeg komt dit voordeel met een nadeel. Het zou namelijk kunnen gebeuren dat je de sleutel niet 100% juist afstemt en je als gevolg je moer of bout verbuigt.

Dopsleutel

Ook de dopsleutel kan bouten of moeren vastzetten. Bij dit type sleutel hoor je steeds enkele klikjes wanneer je je moer/bout vastdraait. Je kan verschillende opzetstukken kopen, je hoeft dus slechts een keer de sleutel zelf te kopen.

Ringsleutel

Net zoals de steeksleutel komt de ringsleutel in verschillende maten. Elke moer heeft dus zijn bijbehorende ringsleutel. Er bestaan zelfs combinatie sleutels, met aan de ene kant een steek- en aan de andere kant een ringsleutel

Inbussleutel

De inbussleutel is de enige in ons lijstje waarmee je geen bouten of moeren mee kan bewerken. Dit type sleutel wordt gebruikt om zeshoekige vijzen los te maken. Je kan ze bijvoorbeeld nodig hebben om aan kranen, fietsen,… te klussen.

Mijn advies: Met een mooie set gemengde sleutels (ring- en steeksleutel in één), een degelijke moersleutel en enkele inbussleutels, zal je zeker gesteld zijn.

Met plantrekkige groeten

Lucie

Gelijkaardige artikels lezen
Klusartikel op onze blog - doehetzelfplaylist.jpg

Doe-het-zelf met muziek !

Hoi allerbeste Plantrekkers,

We weten allemaal dat een goede sfeer het klussen vlotter doet verlopen. En wat is er nu beter dan een beetje muziek om een goede sfeer te creëren?! Vandaag steek ik jullie een hand toe door een readymade klussen playlist te presenteren! Zo verlies je niet te veel tijd in het zoeken naar de juiste tracks! Ready? set, Play!

https://www.youtube.com/playlist?list=PL-h9RQZhD9dmDjQb9EZlll5kF_soORtCC

We starten onze klusdag op een aangenaam ritme met Riptide van Vance Joy. Niet te zacht en niet te hevig, kortom het perfecte nummer om bij na te denken. Na te denken over hoe je je klusplannen gaat aanpakken bijvoorbeeld…

Wanneer alles goed is ingepland, kunnen we wel wat meer energie gebruiken. En met Happy van Pharell Williams, stijgt ons energieniveau onmiddellijk. Na enkele seconden staat er ongetwijfeld een grote smile op je gezicht. Opgepast, dit nummer heeft een hoge meezingfactor!

Zo, het klussen is begonnen en wij hebben er zin in! I’m so excited van The Pointersisters past dus als geen ander bij ons gevoel. Geef dus maar alles wat je hebt, om je klusproject van de grond te krijgen. Want goed begonnen…

Geef toe, we voelen ons allemaal stiekem heel stoer wanneer we aan het klussen zijn. Wel Eye of the tiger zal dat effect nog nét een beetje vergroten. Deze guilty pleasure is zo fout dat het weer goed wordt.

Eens luidop meebrullen tijdens het klussen kan deugd doen. Wat dacht je van een gepersonaliseerde versie van Y.M.C.A van Village people ? « It’s fun to be-e a plaaaa-aantrekker » Klinkt toch geweldig!

Eentje voor tijdens het verven! Wanneer die ene laag verf toch net niet voldoende dekt dan moeten we One more time een laag aanbrengen. Jij schildert en de mannen van Daft Punk zorgen voor de ambiance.

Paper planes van M.I.A zal je met zijn krachtig refrein zeker van pas komen tijdens het klussen. Als je met een hamer aan de slag moet bijvoorbeeld.

Alhoewel Hey ya van Outkast een perfecte klusplaat is, moet je deze misschien toch vermijden tijdens het verven. Je riskeert er namelijk zo hard in op te gaan, dat je muur er als en action painting zal gaan uitzien. Tenzij dat je doel was natuurlijk…

Een stevige plaat van Belgische bodem mag natuurlijk ook niet ontbreken. Oh la la la van TC Matic mag je opzetten wanneer je klusproject afgerond is. Om er dan in volle bewondering naar te kijken en te zeggen « Oh la la la c’est magnifique »

Om volledig te ontspannen na al dat klussen, doen we een beroep op Weightless van Manchester Marconi union. Volgens wetenschappers is dit het meest ontspannende nummer ter wereld! Dat moeten we eens uitproberen.

Enjoy 😊 Tot binnenkort

Met plantrekkelijke groeten,

Lucie

Gelijkaardige artikels lezen