Klusartikel op onze blog - semaine refugiés - menuiserie avril 2018 (2)-min

Knutselen voor iedereen

Enkele weken geleden hebben we workshops georganiseerd voor jonge asielzoekers in ons nieuw atelier in Evere. Het is dankzij een medewerking van de Football club Kraainem en de Fedasil-centra dat dit mooi project heeft kunnen worden waargemaakt.

Met dit klein artikel had ik zin om jullie deze mooie levenservaring te beschrijven.

’s Morgens ga ik ze met de camionnette halen bij de Fedasil-center van Sint-Pieters-Woluwe dicht bij mij. De center van Sint-Pieters-Woluwe is een observatie-en orientatiecenter voor alleenstaande buitenlandse minderjarigen in België. Het zijn jongeren die hun familie hebben moeten verlaten en die in regelmatige situatie zijn van asielzoekers. Na enkele weken zijn de jongeren dus verzonden naar een ander structuur of aangepaste opvangplaats.

Jamal, Tidiane, Kalid, Lauceny, Bodo, … ze zijn een tiental op weg naar ons atelier om enkele manuele werken te ontdekken. Enkele verlegen woorden worden uitgewisseld. Maar ze blijven voorzichtig omdat ze niet weten wat hen verwacht. Ze hebben zoveel dingen gezien in hun migrantenverleden.

We komen ter plaatse aan en nemen een koffietje allemaal samen met Gaël, leerkracht van de dag, Coralie, en Lauren en Gwenaëlle, stagiaires bij de Plantrekkers. We babbelen in approximatief Frans/Engels. Ze zijn allen tussen 13 en 18 jaar oud en zijn afkomstig van Guinee-Conakry, Afghanistan, Ethiopië.

Door de taal kunnen we geen lange zinnen maken maar de communicatie is al intens.

Verzekerd! we zien hun gezichten stralen wanneer ze begrijpen wat ze gaan doen en leren.

Gaël begint met een initiatie van “Betegelen”. De jongeren fabrikeren hun lijm, plaatsen en snijden de tegelen zoals professionals. Hun enthousiasme is communicatief. Ze zullen inderdaad misschien geen te betegelen huis hebben morgen, maar ze hebben geleerd, zich ervan bewust gemaakt dat ze het konden.

Gaël voegt dit bij op het einde van zijn dag : « Er zijn er die echt talent hebben. Moesten ze iemand volgen gedurende 6 maanden, zouden ze heel bevoegde betegelaars worden ». We hebben misschien roepingen gewekt 😊

De volgende dag en de dag erna komt de bende terug om aan houtbewerking te smaken. Het is Gilles die zijn passie deelt en de workshop geeft. Zijn legendarische energie is gecommuniceerd en heel vlug gedeeld met de jongeren.

Pas begonnen en ze waren al aan het zagen, vijzen, nagelen… de resultaten zijn indrukwekkend. Gedurende deze twee dagen warmloopt de volledige ploeg – Gilles, Gwenaëlle en Lauren en hun nieuwe vrienden – voor nieuwe projecten ; ze bouwen tafels, stoelen, een bar, kleine meubels op… indrukwekkend. Op het einde van de dag zegt Tidiane ons lachend: « we zullen niet zeggen dat het super was anders gaan we morgen met 20 van de center zijn ».

Vrijdag eindigt de stage. Gaël legt hen enkele basics van elektriciteit uit. Ze bouwen allen een klein bedlampje op. Sommige beginnen het te schilderen en te decoreren. Ze keren allemaal terug met hun kunstwerken, ze zijn zo fier. Het avontuur loopt ten einde. Ze bedanken ons. Zij worden ook door ons bedankt.

Deze stage is misschien maar een klein lichtpuntje in het leven van die jongeren. Maar ik ben blij en voel me diep geraakt door het feit dat onze ploeg van de Plantrekkers er aan heeft kunnen meedelen.

Zoals Gilles hierover getuigt : « Gedenkwaardige ervaring, wat een slag! Ze hebben telkens een glimlach en klagen nooit, terwijl ze niets hebben. Mooie levensles. Ik ben triestig en nostalgisch van ze te verlaten. Je hecht je zo vlug aan die personen ! Zeker opnieuw doen !!! »

Met Plantrekkelijke groeten,

Coralie

Gelijkaardige artikels lezen
Klusartikel op onze blog - joint-nl.jpg

Tips voor een perfecte afdichting

Ik kan het u verzekeren, zelf een afdichting maken is mogelijk, het zelfs makkelijk! 😊

In onze workshops gebruiken we het product TEC7. Ze hebben ons wat tips gegeven die ons interessant leken om samen met jullie te delen.

1- Is de ondergrond goed voorbereid?

Zonder zuivere en droge ondergrond, geen goede dichting!

2- Aftapen of niet aftapen?

Als je de zijkanten zorgvuldig aftapet met een dunne schilderstape, voorkom je veel werk achteraf.

3- De juiste maat

Snij de spuitmond af in een hoek van 45°, zodat de kit even breed als de voeg uitgespoten wordt. Gebruik een aangepaste kokersnijder voor een strakke snede.

4- Let op je houding

Je moet een vloeiende beweging kunnen maken met het pistol altijd in de juiste positie. Probeer even of je evenwichtig staat en zonder schokken kan afkitten.

5- Trek naar je toe

Plaats het pistol in een hoek van 45° en trek het rustig naar je toe. Je controleert de lijmhoeveelheid door te kijken naar het punt waar de lijm uitgespoten wordt. Spuit niet te weinig, maar zeker niet te veel.

6- Afstrijkhulp

Bevochtig een spatel, of je vinger, en strijk in éen beweging af..

7- Neem je tijd

Het kost minder tijd om een goede voeg te leggen, dan die achteraf te moeten verwijderen en opnieuw doen. Neem dus je tijd en werk rustig. Na het afwerken is het belangrijk om de omgeving 1 à 2 uur stofvrij te houden!

 

Met plantrekkelijke groeten,

Tot binnenkort ;-) 

 

Stéphanie & Lucie

Gelijkaardige artikels lezen
Klusartikel op onze blog - le-min.jpg

sleutels ?

Beste Plantrekkers

Zoals jullie weten wil ik jullie met deze blog inspireren en motiveren op klusgebied. Maar af en toe praat ik ook eens graag over de meer theoretische kant van het doe-het-zelven. Vandaag onder de loep: sleutels. Ze komen in alle vormen en maten, en zijn vaak onmisbaar voor serieuze klussers. Maar hoe verschilt een Engelse sleutel nu van een steeksleutel? En wat met een dopsleutels dan? Dit artikel dient als beknopte handleiding zodat ook jij zonder problemen aan de slag kan met sleutels.

Steeksleutels

Als je met bouten of moeren moet werken, zal je negen kansen op tien naar een steeksleutel grijpen. Steeksleutels vind je in een tiental verschillende maten. Ze zijn extreem handig als je te werk moet gaan in kleine ruimtes, daarom worden ze vaak gebruikt bij klusjes aan het sanitair of aan de fiets. Een set van 6 of 7 verschillende maten zal zeker en vast voldoende zijn.

Moersleutel

De moersleutel is familie van de steeksleutel, en is dus ook geschikt voor moeren of bouten. Het voordeel van de moersleutel is dat hij verstelbaar is. Je kan dus met één sleutel verschillende groottes van bouten en moeren bewerken. Jammer genoeg komt dit voordeel met een nadeel. Het zou namelijk kunnen gebeuren dat je de sleutel niet 100% juist afstemt en je als gevolg je moer of bout verbuigt.

Dopsleutel

Ook de dopsleutel kan bouten of moeren vastzetten. Bij dit type sleutel hoor je steeds enkele klikjes wanneer je je moer/bout vastdraait. Je kan verschillende opzetstukken kopen, je hoeft dus slechts een keer de sleutel zelf te kopen.

Ringsleutel

Net zoals de steeksleutel komt de ringsleutel in verschillende maten. Elke moer heeft dus zijn bijbehorende ringsleutel. Er bestaan zelfs combinatie sleutels, met aan de ene kant een steek- en aan de andere kant een ringsleutel

Inbussleutel

De inbussleutel is de enige in ons lijstje waarmee je geen bouten of moeren mee kan bewerken. Dit type sleutel wordt gebruikt om zeshoekige vijzen los te maken. Je kan ze bijvoorbeeld nodig hebben om aan kranen, fietsen,… te klussen.

Mijn advies: Met een mooie set gemengde sleutels (ring- en steeksleutel in één), een degelijke moersleutel en enkele inbussleutels, zal je zeker gesteld zijn.

Met plantrekkige groeten

Lucie

Gelijkaardige artikels lezen